fbpx

Ještě nějaké zdravé vánoční recepty?

autor: | 12. 12. 2019

Milé klientky, s těmito recepty si užijete Vánoce krásně, chutně a správně. Dobrou zdravou chuť!


MÜSLI PLACIČKY S MEDEM

70 g másla
4 polévkové lžíce medu
70 g rozinek
30 g ovesných vloček
70 g celozrnné špaldové mouky
100 g ovesných vloček jemně mletých (např. Bioharmonie nebo Country life)
50 g semínek dle chuti (např. slunečnicová, dýňová, lněná)
½ lžičky skořice
špetka pravé vanilky (není nutná)
špetka soli

Semínka omyjeme a necháme okapat. Všechny suroviny smícháme rukama v kompaktní těsto. (Máslo předem nerozpouštíme). Pokud se těsto špatně spojuje, navlhčíme si ruce. Poté necháme chvíli nasáknout (cca 5-10 minut). Tvarujeme malé kuličky a z nich placičky, skládáme na pečící papír a dáme péct na 180°C cca 15 minut.
TIP: Místo semínek můžeme přidat nasekané vlašské nebo lískové ořechy a tvarovat hrudky.

CELOZRNNÁ LINECKÁ KOLEČKA

400 g jemné špaldové mouky, 180 g rostlinného másla Provamel, 150 g třtinového cukru, 5 lžic vody.
Vše zpracujeme do pružného těsta, necháme odpočinout v ledničce a pak vykrajujeme a pečeme do růžova na 170°C asi 10 minut. Po upečení spojujeme marmeládou a můžeme polít karobovou polevou.

OVOCNÉ KULIČKY

2 šálky namočeného sušeného ovoce, 1 šálek pomletých oříšků, 1 šálek kaše (jáhly, ovesné vločky), instantní kaše na dohuštění.
Rozmixujeme sušené ovoce, přidáme obil. kaši a v misce pak dohustíme oříšky a instantní kaší. Tvoříme kuličky. Obalujeme v kokosu nebo v sezamu, karobu či pomletých oříšcích.

DOBROU ZDRAVOU CHUŤ!

PERNÍČKY S MEDEM A OŘECHY

150 g špaldové mouky
50 g žitné mouky
120 g vlašských ořechů
140 g medu
2 žloutky
1 malá lžička perníkového koření
¼ lžičky sody
vejce na potření

V míse smícháme mouky, mleté ořechy, žloutky, perníkové koření a nakonec vmícháme med. Promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v pokojové teplotě. Vyválíme těsto a vykrajujeme libovolné tvary. Naskládáme na plech s pečícím papírem, pomašlujeme rozšlehaným vejcem a vložíme do středně vyhřáté trouby. Pečeme několik minut.

MAROKÁNKY

100 – 120 g kvalitní hořké čokolády (min. 70% kakaa), 150 g směsi sušeného ovoce a ořechů (např. banán, rozinky, meruňky, para ořechy, dýňová semínka), trochu másla

Do většího hrnce dáme vodu a do menšího kousky čokolády. Čokoládu rozpustíme s máslem
pomocí páry. Činíme tak za stálého míchání a čokoládu pomaličku rozpouštíme. Podle potřeby přidáme máslo, ne však příliš, protože čokoláda by i po rozpuštění měla být husté konzistence. Na plech vyložený pečícím papírem naléváme lžící rozpuštěnou čokoládu a každou porci poté posypeme směsí sušeného ovoce a oříšků. Pečeme v troubě 10 minut při 180 °C. Necháme vychladnout.

Zdravé MRKVOVÉ KOLÁČKY

200 g celozrnné pšeničné mouky, 200 g jemně nastrouhané syrové mrkve, 80 g Hery, 30 g přírodního třtinového cukru, ½ prášku do pečiva.
Vypracované těsto rozválíme a vykrájíme srdíčka, která pak upečeme do růžova. Na závěr je potřeme marmeládou a posypeme sezamovým semínkem.

Co o nás říkají naše klientky?