fbpx

Jak přežít Vánoce a nepřibrat? Pár tipů na zdravější recepty od Markéty

autor: | 29. 11. 2021

Po roce nám Vánoce zase pomalu klepou na dveře a samozřejmě také i sváteční dobroty. Vánočka, cukroví, chlebíčky, smažený řízek a bramborový salát, no a nebyly by to ty pravé svátky, kdybychom si na závěr nedaly sklenku něčeho dobrého, že? Vyrovnat metabolickou nálož můžete, když zvolíte zdravější recepty.

Při pomyšlení na vánoční hody mnohé z nás chytnou obavy, že se to bez nabrání minimálně 5 kil nedá přežít. Mám pro Vás dobrou zprávu, určitě dá! Pojďme si tedy říct pár tipů, jak na to.

Obsah:  

Nebojte se vyzkoušet něco nového. Nebo alespoň obměnit původní recepty

Jako první se zaměříme právě na vánoční pokrmy. Co se třeba cukroví týče, určitě stojí za to ochutnat nové lehčí druhy cukroví, na které pro inspiraci níže přikládáme pár receptů.

Avšak ani svých tradičních oblíbených druhů cukroví se rozhodně nemusíte vzdávat, stačí i drobná obměna receptu či surovin a zdravější varianta může být v tu ránu na světě.

Výměna klasické mouky za špaldovou či celozrnnou, náhrada cukru za nějaké alternativní sladidlo, např. čekankový sirup (má nízky metabolický index) či třeba erythritol. Množství cukru můžete i jen o určité množství snížit a věřte mi, že většina strávníků to vůbec nepozná.

Zkuste fit vánočku! Na konci článku je recept, ve kterém je navíc zakomponovaný tvaroh, čímž vánočku krásně obohatíte o potřebné bílkoviny. 

Tipy na odlehčenou štědrovečerní večeři

A co tedy ty štědrovečerní hody? Jak připravit večeři zdravěji, ale zároveň se neochudit o starou českou klasiku?

Při přípravě řízků můžete místo smažení na pánvi použít např. horkovzdušnou fritézu či řízky upéct v troubě.

Pokud byste chtěly řízky přece jenom smažit, použijte radši řepkový olej než ten slunečnicový, maso vložte až na rozpálenou pánev a smažte spíše zprudka, aby nedocházelo k tak velkému nasáknutí oleje.

Do salátu zkuste letos ricottu, zakysanou smetanu nebo jogurt

I bramborový salát lze snadno připravit ve zdravější verzi např. tím, že majonézy přidáme méně, než jsme zvyklí.

Salát opravdu nemusí v majonéze plavat. V případě majonézy můžeme sáhnout i po jejích odlehčených variantách jako jsou majonéza light či majonéza s jogurtem.

Místo majonézy lze ale použít i jiná „pojidla“ – např. ricottu, zakysanou smetanu nebo jogurt.  

Méně je někdy více

Určitě to většina z nás zná, že navaří a napeče dobrot jak pro celou armádu a řízky se salátem se pak dojídají do silvestra. Přeslazené cukroví pomalu až do Velikonoc! Nebo to do sebe „ládujete“ zkrátka proto, že je toho moc a musí se to sníst, přece se to nevyhodí. 😊

Při přípravě jídla je tak určitě dobré myslet na množství, které je vlastně potřeba na pokrytí vánočních svátků a nedělat ho až příliš do zásoby. 

Nezapomínejte na pohyb

Před Vánoci svůj denní cíl kroků možná naběháme po obchodních centrech při shánění vánočních dárků a ani spálené kalorie během předvánočního úklidu rozhodně nejsou zanedbatelné.

Nicméně ani v době svátků bychom rozhodně neměly na pohyb zapomínat.

Možností je několik – svižná procházka na čerstvém vzduchu, zaskočit si dát pár koleček na kruháč k nám do Aury, ale i lehký trénink v domácích podmínkách u oblíbené pohádky se počítá! Nejen že si díky pohybu zlepšíte náladu, protáhnete tělo a spálíte nějaký ten vanilkový rohlíček, ale krásně Vám i vytráví a nebude Vás trápit těžké a nafouklé bříško. 

Pro lepší imunitu zdravější jídlo a aktivní pohyb.

Rada na závěr

Na závěr bych Vám chtěla doporučit, ať se hlavně o Vánocích kvůli nějakým kaloriím rozhodně nestresujete. Užijte si je s Vašimi blízkými se vším všudy, přece jenom jsou to svátky klidu a máme je tu jen jednou ročně.  Mnohem důležitější než to, co sníme během těch pár dní, je totiž to, co konzumujeme a děláme po celý rok!  

Jaký bude rok 2022, je jen na Vás 🙂

Perníčky ve zdravějším kabátku

Suroviny:

  • 1,5 hrnku špaldové mouky
  • 2 vejce 
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička skořice 
  • 5-8 lžic čekankového sirupu 
  • 1 lžíce kokosového nebo řepkového oleje 

Na ozdobu: oříšky, semínka dle chuti 

Postup:

Smícháme špaldovou mouku, perníkové koření, skořici, 1 celé vejce, olej a čekankový sirup. Čekankového sirupu dáme nejdříve méně a následně případně přidáme podle konzistence těsta. Těsto by se nemělo lepit, mělo by jít dobře vyválet. Těsto necháme chvíli odpočinout a na plech si připravíme pečící papír. Z těsta si následně vyválíme cca 4 mm vysoký plát a pustíme se do vykrajování. Perníčky potřeme bílkem a ozdobíme oříšky nebo semínky, jak je libo. Perníčky pečeme na 180 °C cca 5 minut. 

Perníčky potřeme bílkem a ozdobíme oříšky nebo semínky…

Jáhlové kuličky

Suroviny:

  • 100 g jáhel
  • 2 lžíce čekankového sirupu 
  • 30 g mletých ořechů 
  • 30 g kokosu 

Postup:

Jáhly si uvaříme podle návodu uvedeném na obalu, necháme je trochu vychladnout a rozmixujeme je na hladkou kaši. Přidáme čekankový sirup, mleté ořechy a kokos a tvarujeme kuličky, které následně obalujeme v kokosu. Kuličky můžeme ještě vylepšit tím, že je naplníme mandlemi, čímž nám vznikne fit raffaello!

Vánoční celozrnné placičky

Suroviny:

  • 250 g ovesných vloček 
  • 2 vejce
  • čekankový sirup 
  • 125 g másla (např. Hera) 
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • lžička skořice
  • nadrcené oříšky/ sušené ovoce dle chuti

Postup:

Máslo si rozehřejeme, opražíme na něm ovesné vločky a následně vmícháme čekankový sirup. Tuto směs vysypeme do misky a necháme vychladnout. Po chvíli přidáme 2 vejce, špetku soli, skořici a kypřící prášek. Dle chuti je možné přidat nadrcené oříšky či sušené ovoce. Plech si vymažeme a vysypeme moukou, vytvoříme malé kulaté placičky a pečeme na cca 150 °C asi 12 minut – dokud placičky nezhnědnou a nezpevní. 

Datlové kuličky

Suroviny:

  • 250 g vypeckovaných datlí
  • 65 ml vody 
  • 200 g mandlí 
  • 200 g sypaného kokosu 

Postup:

V mixéru smícháme datle s vodou, aby se nám vytvořila jemná pasta. Přidáme mandle a mixujeme dokud nejsou mandle nasekané. Přisypeme kokos a mícháme, aby se všechny ingredience propojily. Nakonec tvarujeme kuličky, které necháme alespoň 1 hodinu vychladnout v lednici. 

Fit tvarohová vánočka

Suroviny:

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 3 vejce
  • 1,5 balení prášku do pečiva
  • 150 g xylitolu (třtinového cukru)
  • 30ml kokosového oleje
  • 50 g bílého jogurtu
  • 250 g měkkého tvarohu v alobalu
  • 50 g rozinek
  • 30ml rumu
  • 80 g mandlových lupínků
  • citrónová kůra z 1/4 citrónu 
  • vanilkové aroma
  • mléko dle potřeby

Postup:

Předem si dáme namočit rozinky do rumu. Dále si smícháme tvaroh, jogurt, vanilkové aroma, 2 vejce a rozpuštěný kokosový olej. K této směsi přidáme rozinky namočené v rumu spolu se 2 lžícemi rumu, 50 g mandlových plátků a xylitol (nebo třtinový cukr) a vše promícháme. V druhé míse si smícháme mouku a prášek do pečiva. Sypké suroviny pomalu začneme zamíchávat do mokrých, po chvíli budeme potřebovat zapojit i ruce😊 Pokud těsto nepůjde spojit, přidáme trochu mléka, když tomu bude naopak, přidáme mouku. Z připraveného těsta už můžeme tvořit vánočku tak, jak jste zvyklé. Upletenou vánočku ještě potřeme vajíčkem s trochou rumu a posypeme zbylými mandlovými lupínky. Necháme 15 minut odpočinout a následně pečeme na 170 °C 30 minut a potom ještě dopékáme 15 minut na 150 °C. 

Užijte si recepty a předvánoční čas! Vaše Markéta