Viscerální tuk: Proč by vás mělo zajímat tělesné složení?
Tělesné složení je u člověka jedním z důležitých faktorů, které poukazují na celkový zdravotní stav. V praxi existují různé ukazatele, na jejichž základě se vyhodnocuje potenciální riziko rozvoje závažných chorob – může to být např. tělesná hmotnost nebo BMI (podíl tělesné hmotnosti a výšky²).
O něco vhodnější a přesnější pak bude právě zmiňovaná analýza tělesného složení, která ukáže, jaký podíl tělesné hmotnosti tvoří kostní hmota či svalová a tuková tkáň. Na základě těchto znalostí lze totiž mnohem lépe určit, jaké riziko rozvoje onemocnění vám stavba vašeho těla a s ním spojený životní styl “předurčuje”.
Záleží mimo jiné i na tom, zda se na této nadměrné hmotnosti podílí spíše svalová nebo tuková hmota.
Obě tyto veličiny patří k nejčastěji využívaným, protože jsou velmi jednoduché a k jejich vyhodnocení není potřeba finančně nákladné vybavení. Je však důležité poznamenat, že výsledek, který poskytují, je jen orientační. Pro bližší a přesnější vyšetření je potřeba podívat se na konkrétního člověka více do hloubky, např. i když je hmotnost a hodnota BMI vyšší než tabulková norma, nemusí to nutně znamenat ohrožení zdraví.
Za zlatý standard je v této oblasti považováno měření na přístroji DEXA, které je však nákladné, a dostanete se k němu zpravidla jen ve specializovaných laboratořích.
Méně přesné, ale mnohem dostupnější měření pak poskytují přístroje založené na tzv. bioimpedanci, kam spadá i nám známá Tanita.
Měření! Co je bioimpedanční metoda?
Jen v jednoduchosti si řekneme, že přístroje využívající bioimpedanční metodu (BIA) jsou založeny na principu rozdílného odporu (impedanci) tkání organismu pro procházející elektrický proud, který je vysílán tímto přístrojem do našeho těla.
Elektrický odpor dané tkáně v organismu (tuk vs. svaly) je dán hlavně množstvím vody v této tkáni obsažené. Svalová tkáň obsahuje vysoké procento vody (bude vykazovat menší elektrický odpor). Naopak tuková tkáň obsahuje vody velice málo (bude klást výrazně vyšší elektrický odpor). Na základě těchto rozdílů přístroj spočítá výsledné tělesné složení.
Není tuk jako tuk
Jedním z nejdůležitějších parametrů, které nás budou zajímat, bude množství tělesného tuku. Při jeho nadměrném množství totiž v těle dochází k mnoha patologickým jevům, které přímo úměrně zvyšují riziko rozvoje onemocnění (tj. čím vyšší množství tuku, tím vyšší riziko onemocnění). Nadváha a obezita způsobuje např. poškození srdce, cév a kloubů, ale zároveň zapříčiňuje to, že ve vašem těle vlastně probíhá nepřetržitý zánět.
Podkožní tuk
Znáte‑li celkové množství svého tělesného tuku, můžete se pak posunout ještě o level výš – tím je stanovení, jaký podíl tohoto celkového množství tvoří tuk podkožní a tuk viscerální. Jak už napovídá jeho název, podkožní tuk vyplňuje oblast mezi vrstvami kůže a svaly. Tento typ tukové tkáně má ochrannou funkci, přispívá k regulaci tělesné teploty a tepelné izolaci a je také zodpovědný za rozdílné tělesné složení u mužů a žen. Co se týče zdravotních rizik, bude vás zajímat méně, než druhý typ.
Viscerální tuk
Viscerální tuk se oproti tuku podkožnímu nachází v hlubších vrstvách, a typicky vyplňuje prostor mezi orgány, které pomáhá udržovat na správném místě. Viscerální tuk je velmi metabolicky aktivní, což znamená, že svou činností ovlivňuje důležité pochody v těle.
A pokud se jeho množství nadměrně zvýší, může to pro vaše zdraví znamenat závažný problém. Tukové buňky produkují nepřeberné množství látek, mezi ty nejvýznamnější však patří prozánětlivé molekuly, které hrají roli v procesu ztráty citlivosti tkání k inzulinu (inzulinové rezistenci), v podpoře ukládání tukových plátů na stěny cév nebo třeba zvýšení hodnot krevního tlaku.
Na druhou stranu je však vhodné zmínit, že i příliš nízké množství tělesného tuku (včetně toho viscerálního) může mít na zdraví a zejména hormonální balanc negativní vliv. Optimální množství tukové tkáně je tak nezbytná k přežití – u mužů se uvádí cca 2–5 %, pro ženy pak 10–13 % tělesného tuku.
Viscerální tuk: Jaká je normální hodnota?
Množství svého viscerálního tuku můžete zjistit různými způsoby – nejjednodušší a nejdostupnější metodou je měření obvodu pasu pomocí krejčovského metru. Viscerální tuk se totiž v nejvyšší míře ukládá právě v břišní dutině. Normální hodnoty obvodu pasu se liší u mužů a žen – pro muže je to obvod do 94 cm, u žen pak do 80 cm. Po překročení těchto hodnot se zvyšuje riziko rozvoje zdravotních komplikací. Další hranicí je pak obvod 102 cm u mužů a 88 cm u žen, kdy je riziko zvýšeno velmi vážně.
Druhou možností je pak měření za pomoci nejrůznějších přístrojů, přičemž nejpřesnější jsou přístroje pro výpočetní tomografii (CT), magnetickou rezonanci (MRI) nebo již zmiňovaná DEXA. Vzhledem k finanční náročnosti jsou pak častější alternativou přístroj Tanita, kde studie ukazují, že vykazují poměrně přesné výsledky.
V těchto případech je množství viscerálního tuku nejčastěji vyjádřeno jako jednociferné až dvojciferné číslo. Za normální jsou pak považovány hodnoty shodující se s první číslicí vašeho věku (věk 45, viscerální tuk v hodnotě 4).
Jak předcházet rizikům spojeným s nadměrným množstvím viscerálního tuku?
Abyste efektivně předcházely problémům spojeným s nadměrným množstvím viscerálního tuku, postačí vám držet se již známých pravidel zdravého životního stylu. Množství viscerálního tuku se totiž odvíjí od celkového množství tukové tkáně, a je proto žádoucí udržet si optimální tělesnou hmotnost. V níže uvedených bodech najdete jejich stručné připomenutí.
- Vyvážený jídelníček: stěžejní bod v oblasti regulace hmotnosti. Je důležité si ujasnit, kolik energie potřebujete vzhledem ke svým aktivitám přijímat – jakmile totiž budete přijímat energie výrazně více než potřebujete, uloží se do tukových zásob.
- Pohyb: díky pravidelnému pohybu si budete moci dopřát více jídla, aniž byste se musely obávat nárůstu objemu tukové tkáně. Bylo také prokázáno, že pohyb prospívá zdraví srdce a cév (zejména aerobní aktivita), zvyšuje citlivost tkání k inzulinu a pomáhá dokonce snížit i krevní tlak – všechny tyto rizikové faktory přitom souvisejí právě se zdravotními riziky spojenými s nadměrným množstvím viscerálního tuku.
- Kvalitní spánek: spánek je v kontextu celkového zdraví důležitější, než se může na první pohled zdát. Jeho nedostatek totiž podporuje chuť k jídlu, brzdí růst svalové hmoty a může naopak přispívat k jejímu katabolismu. Zvyšuje navíc koncentraci stresových hormonů, které napomáhají ukládání tuků v břišní oblasti.
- Zanechání kouření: kouření představuje pro vaše zdraví výzvu samo o sobě, a pokud se k němu tedy přidá ještě zátěž spojená s nadměrnou hmotností, riziko rozvoje závažných onemocnění je o to vyšší. Studie navíc potvrdily souvislost mezi kouřením a zvýšeným množstvím viscerálního tuku. Přesná příčina zatím není zcela jasná a je potřeba dalších studií, hovoří se však o možném souběžném vlivu inzulinové rezistence a zánětlivých markerů, které jsou typicky zvýšené při obou zmiňovaných stavech.
Viscerální tuk představuje tukovou hmotu uloženou v těsné blízkosti orgánů, a skrze svoji metabolickou aktivitu ovlivňuje další reakce v organismu. Jeho nadměrné množství přispívá k rozvoji inzulinové rezistence, hypertenzi nebo zvýšenému riziku onemocnění srdce a cév.
Abyste omezily jeho negativní dopad na vaše zdraví, stačí se řídit zásadami zdravého životního stylu – přijímat přiměřené množství energie, pravidelně se hýbat, nezanedbávat spánek a v neposlední řadě také nekouřit.